Aproape 65% din populatia lumii are dificultati la digerarea lactozei, un zahar gasit in laptele animal, dupa primii ani de viata.
La scurt timp dupa consumarea laptelui animal, multe persoane sufera adesea de o serie de simptome neplacute, de la dureri abdominale si balonare la greata si diaree.
Iata cu ce poti sa inlocuiesti laptele de vaca.
Lapte de migdale
Laptele de migdale este produs din migdale macinate si este cel mai bine vandut lapte vegetal in Statele Unite. Desi laptele de migdale nu contine aproape deloc proteine naturale sau calciu, nu este greu de inteles de ce popularitatea sa este in crestere: in afara de faptul ca nu contine lactoza, laptele de migdale are, de asemenea, un indice glicemic redus si contine, din toate tipurile de lapte vegetal, cele mai putine calorii. De aceea, el este alegerea potrivita pentru diabetici si persoane care doresc sa piarda in greutate.
Din pacate, multe marci comerciale de lapte de migdale tind sa contina mai multa apa filtrata decat lapte de migdale. Acest lucru este valabil mai ales pentru marcile de calitate inferioara, cu indulcitori, gasite pe majoritatea rafturilor supermarketurilor. Prin urmare, este o idee buna sa alegi marci neindulcite, organice, ori de cate ori este posibil, pentru a obtine beneficii maxime.
Lapte de orez
Laptele de orez este fabricat din orez macinat si apa, si se caracterizeaza prin faptul ca este, in mod natural, dulce. Ca si laptele de migdale, laptele de orez nu contine, in mod natural, lactoza si este foarte potrivit pentru prajituri, datorita continutului sau scazut de grasime. Lapte de orez este, de asemenea cel mai putin alergenic din toate alternativele de lapte, fiind, astfel, cea mai sigura alegere pentru copii si adulti care sufera de alergii.
Cu toate acestea, laptele de orez nu este lipsit de probleme. Tinde sa contina mai multi carbohidrati decat alte tipuri de lapte, ceea ce inseamna ca nu este potrivit pentru diabetici si persoanele care urmeaza diete low-carb. In plus, laptele de orez nu este o importanta sursa naturala de substante nutritive, de aceea multi producatori aleg sa imbogateasca laptele cu vitamine si minerale suplimentare (de obicei calciu si vitamina D). Ca si laptele de migdale, laptele de orez este recomandat sa fie consumat in forma organica, neindulcit.
Lapte de canepa
Laptele de canepa este un lapte fara lactoza, cu gust de alune, produs din seminte de canepa care au fost inmuiate in apa si macinate. Este probabil cel mai nutritiv tip de lapte vegetal, care contine un raport de 3: 1 de acizi grasi omega-3 si omega-6, precum si 10 aminoacizi esentiali (ceea ce il face o sursa importanta de proteine pentru vegetarieni si vegani). Laptele de canepa este, de asemenea, bogat in mod natural in numeroase alte elemente nutritive, inclusiv magneziu, beta-caroten, calciu, fier, potasiu si cele mai multe vitamine B.