Mituri despre miere. Ce e adevarat si ce e falss

Mierea este capabila sa impiedice descompunerea bacteriala si este unul dintre alimentele care nu se altereaza, de aceea, de-a lungul timpului, s-au creat diverse mituri in jurul acestui aliment. Care sunt adevarate si care sunt false?

 

 

Mituri despre miere – mierea pasteurizata mai buna? - fals

Mitul conform caruia mierea cea mai de calitate trebuie sa fie foarte lichida si curata este un mit fals. Dimpotriva, mierea prea lichida, care are un aspect curat, clar si care curge prea usor din lingurita este mierea de cea mai proasta calitate. Acestea sunt semne ca a fost fiarta si ca i s-au pus adaosuri, deci nu mai are nicio valoare nutritionala.

Mitul conform caruia mierea pasteurizata este mult mai buna decat cea normala este fals. Prin pasteurizare, adica prin incalzirea ei la temperaturi inalte, aceasta isi pierde toate proprietatile vindecatoare pentru care este atat de renumita.

Mituri despre miere – este adevarat ca mierea care se cristalizeaza este de proasta calitate? - fals

Un alt mit fals legat de miere este ca mierea care se cristalizeaza sau se zahariseste nu este de calitate. Trebuie sa stiti ca cea mai buna miere trebuie sa se cristalizeze, altfel, nu este naturala. Mierea incepe sa se cristalizeze din a cincea zi, doar mierea de salcam rezista mai mult, functie de temperatura la care a fost tinuta. Asadar, toate tipurile de miere trebuie sa se zahariseasca, in caz contrar, este semn ca acel produs contine zahar.

Mitul conform caruia mierea din stupii tinuti in acelasi loc nu este de cea mai buna calitate este adevarat. Albinele care nu sunt plimbate din loc în loc pe campii pentru a aduna polenul, pot produce o miere de calitate proasta, deoarece sunt de cele mai multe ori hranite artificial cu zahar. Deci, produsul final nu poate fi mierea cu putere de vindecare.

Cu cat mierea este mai inchisa la culoare, cu atat este mai aromata, este un mit adevarat. Mierea poliflora de calitate este de culoare cat mai inchisa. Doar mierea de rapita este alba, arata ca serbetul si este foarte apreciata pentru gustul ei.