PASTE 2017: Cozonac cu nuca. Trucuri pentru un cozonac pufos si gustoss

Bucatarul Chef al Restaurantului Cocosu Rosu ne propune o reteta speciala, traditionala, dar care pastreaza gustul autentic romanesc, pe masa de sarbatori.

Un cozonac Bun si preparat corect are nevoie in primul rand de o faina de calitate, de timpul framantarii si de intensitatea flacarii cuptorului sa se coaca bine pe toate partile. 

Ingrediente pentru aluat :

- 1kg faina 
- 500ml lapte
- 4 oua 
- 250 gr zahar 
- 50 gr unt
- 50 ml ulei
- 50 gr drojdie proaspata 
- coaja de lamaie 
- un praf de copt 

Pentru umplutura :

- 3 linguri de cacao 
- o fiola cu esenta de rom 
- 250 grame de nuca macinata 
- 100g stafide 
- 150 gr zahar 
- 4 albusuri 

Mod de preparare 

Faina se cerne de trei ori, ca ea sa fie mai pufoasa 
Apoi intr-un vas se incalzeste laptele cu tot zaharul, iar apoi se lasa la racit. Se pregateste maia din drojdie.Astfel,drojdia se topeste cu o lingurita de zahar, se adauga doua linguri de faina si alte 2-3 linguri de lapte. Se lasa la crescut in mijlocul movilei de faina. Dupa ce si-a dublat volumul , se adauga toata cantitatea de lapte si cinci galbenusuri frecate.

Apoi se framanta aproximativ jumatate de ora. Aluatul se lasa la dospit in bucataria incalzita aproximativ 40 de minute. 
Apoi, se imparte in patru parti. Fiecare bucata se intinde pe masa si este umpluta dupa preferinte :cacao, nuca, stafide, fulgi de ciocolata. 

Se fac patru suluri si se impletesc doua cate doua. Se adauga in tava tapetata cu hartie de copt si apoi se ung cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte. Se lasa la crescut din nou pana cand isi dubleaza volumul si apoi se baga la cuptor aproximativ 45 de minute.