Alimente pe care nu ar trebui sa le consumi niciodata dupa data de expirares

Exista cateva alimente care pot trece "testul mirosului" chiar daca sunt expirate. Cel mai bine este insa sa nu le consumi pentru ca te-ai putea imbolnavi.

Aspectul si mirosul pot fi inselatoare, de aceea trebuie sa fii foarte atenta la data de expirare a unui produs pentru a preveni imbolnavirile si toxiinfectiile alimentare. Iata ce alimente nu trebuie sa consumi sub nicio forma dupa ce au expirat. 

Branzeturi moi - Branzeturile tari, precum cheddar sau gouda rezista mai mult pentru ca este mai greu pentru bacterii si mucegaiuri sa le penetreze. Odata deschise, branzeturile tari rezista pana la sase luni in frigider. Cu toate acestea, branzeturile moi, precum ricotta, crema de branza sau branza de capra trebuie aruncate la primul demn de deteriorare sau imediat cum au expirat. Ca regula generala, branzeturile moi pot fi tinute cel mult o saptamana la frigider dupa ce au fost desfacute.

Condimentele la borcan - Ai putea crede ca mustarul, ketchupul si sosurile nu expira niciodata, insa nu inseamna ca nu sunt atinse de bacterii. Dupa ce ai deschis borcanu, consuma in maximum o saptamana. 

Salata de cartofi - La fel ca maioneza si mustarul, salata de ou si cartofi este mai susceptibila la actiunea bacteriilor pentru ca este deschisa de mai multe ori. In momentul in care iei doar cate o lingura si apoi ii pui capacul, introduci noi bacterii iar riscul de contaminare creste. 

Sucurile presate la rece - Sunt dense in nutrienti, insa trebuie consumate rapid. Acestea nu sunt pasteurizate pentru a ucide bacteriile daunatoare. In acest fel, sunt mult mai expuse la contaminare.

Carne proaspata - Ai doua variante: fie o prepari in aceeasi zi, fie o congelezi. Multa carne proaspata poate fi contaminata cu bacterii, de aceea este important sa o gatesti la temperaturi ridicate.

Carne tocata - Ar trebui consumata sau congelata in maximum doua zile de la achizitionare. Pentru ca este cruda, bacteriile se pot raspandi rapid pe toata suparafata ei.

Mezeluri - Odata ce ai deschis pachetul, mezelurile rezista in siguranta intre trei si cinci zile in frigiderul tau. Acest tip de carne este susceptibil la bacteria Listeria, care se inmulteste in medii reci. 

Peste - Trebuie consumat sau inghetat in maximum doua zile de la cumparare.

Fructe de padure proaspete - Au o durata de viata scurta. Zmeura si capsunile rezista doar trei zile, in timp ce afinele rezista putin mai mult daca sunt pastrate in frigider. Daca stii ca nu le consumi, congeleaza-le si consuma-le mai tarziu. 

Frunze verzi - Aici vorbim si despre salata impachetata la punga. Aceste frunze inca pot purta bacterii daunatoare, precum E. Coli, pentru ca sunt atinse de multe maini. Spala bine toata salata inainte de consum si nu depasi termenul de valabilitate.

Scoici - Rezista maximum doua zile in frigider inainte sa se strice. Incearca sa le consumi in maximum 24 de ore de la cumparare.