Majoritatea dintre noi se confrunta cu aparitia molarilor de minte in jurul varstei de 18 si 24 de ani. Unora le ies toate, altora niciuna. Este bine sa le pastram sau nu? Sunt posibile complicatii?
Ingrijirea molarilor de minte se face separat, deoarece eruptia nefiind completa ei raman mai mici decat ceilalti dinti si astfel periajul trebuie facut individual. Tocmai datorita faptului ca nu li se acorda atentie separata, acestia nu ajung sa fie periati si se carieaza mult mai repede.
”Apelam la solutia extracţiei atunci când molarii de minte sunt parţial erupti şi nu au suficient spaţiu, dacă generează durere, sunt cariaţi profund sau dacă sunt parţial îngropaţi în osul maxilar şi sunt orientaţi spre dintele vecin pe care îl pot căria. Aceştia se scot şi dacă va creşte retenţia plăcii dentare sau dacă sunt inactivi în masticaţie şi nu au antagonist (pentru a putea favoriza mai bine igienă molarului din faţă lor care are un rol important în masticaţie).
Dacă însă la erupţie molarul nu poate străbate mucoasa de deasupra lui şi observăm că are loc în cavitatea bucală, se va face doar o incizie pentru a-i permite acestuia să-şi urmeze erupţia pe arcadă. Un molar de minte este valoros într-o viitoare lucrare fixă, atunci când lipsesc molarii vecini, de aceea extracţia acestuia, care de altfel este destul de dureroasă ar trebui să se facă numai dacă este impetuos necesar”, explică Andra Custura, medic stomatolog, potrivit csid.ro.
Maselele de minte netratate pot cauza dureri intense la nivelul mandibulei sau maxilarului, probleme la mestecat si chiar complicatii precum boli gingivale, infectii, carii, chisturi sau inghesuirea dintilor.