Aceasta reteta simpla de cozonac poate fi preparata si de incepatoare.
Ingrediente
1 kg făina
250 gr zahăr
450gr lapte
5 ouă
60 gr drojdie
300 gr unt Belgian
500gr nucă
200gr rahat
150 gr ciocolată belgiană
30gr portocală confiată
30 gr coajă de lămâie
stafide
Cum se prepara
Drojdia se amesteca bine cu 100 ml lapte si trei linguri de faina. Se lasa sa creasca la cald pana cand isi dubleaza volumul.
Intre timp, laptele se fierbe cu zaharul si se amesteca pana cand se dizolva. Se freaca galbenusurile cu praful de sare.
Se prepara o crema din nuci, ciocolata belgiana topita, rahat si stafide.
Faina se pune intr-un vas si se adauga pe rand, amestecand:
- drojdia
- galbenusurile
- leptele cu zaharul topit si untul
- portocala confiata
Se framanta bine pana cand se obtine un aluat omogen si consistent.
Compozitia astfel obtinuta se lasa dospit o ora.
Se ia aluatul si se intinde bine, apoi se adauga crema obtinuta din ciocolata belgiana si se ruleaza. Rulada obtinuta se imparte in doua pe lungime, iar cele doua parti se impletesc si se ung cu ou.
Se pun intr-o forma tapetata cu unt si faina si se mai lasa la dospit doua ore.
Cand aluatul a crescut, cozonacii se lasa la cuptor 45 de minute - o ora la 160 de grade.