Aspectul similar al celor doua substante le face dificil de diferentiat. Sunt adaugate de multe ori in aceleasi retete, insa au compozitii chimice diferite. Iata care este diferenta.
Bicarbonat de sodiu - Este o baza care creeaza dioxid de carbon atunci cand este amestecata cu ingrediente acide. Cand este pus in retete, ai nevoie de ceva acid, precum iaurt, lapte batut, suc de lamaie, zahar brum sau melasa. Este mult mai puternic decat praful de copt, nu neutralizeaza si da un fust metalic. Se adauga Un sfert de lingurita de bicarbonat la o cana de faina.
Praful de copt - Este o combinatie intre mai multi acizi, inclusiv bicarbonat, amidon sau crema de tartar. Atunci cand se gateste, se adauga o lingurita de praf de copt la o cana de faina. Procesele chimice au loc in doi pasi: primul, cand praful de copt se uda, al doilea, cand praful de copt se incalzeste.
Unele retete cer si bicarbonat de sodiu si praf de copt pentru a mentine un echilibru intre dioxidul de carbon obtinut din bicarbonat si anumiti acizi care trebuie sa mentina volumul.