Chiar daca poate parea greu, cozonacul poate fi preparat chiar si in perioada postului. Este la fel de gustos. Incearca aceasta reteta simpla.
Ingrediente:
1 kg faina,
500 g zahar tos,
250 ml ulei,
2 pachete margarina vegetala,
50 g drojdie proaspata,
1 litru apa,
1 plic zahar vanilat,
1 lingura coaja de lamaie rasa,
1 lingurita rom,
1 lingurita coaja de portocala rasa,
2 lingurite sare,
1 varf de cutit scortisoara macinata,
1 varf de cutit cuisoare macinate,
sofran dupa gust.
Mod de preparare:
In 500 ml (doua cani de apa calda) se dizolva drojdia, se adauga 1 ceasca de zahar tos, 100 ml ulei, 2 cesti cu faina si se amesteca bine, apoi se bate cu o lingura de lemn. Se acopera amestecul cu o bucata de panza curata si se lasa sa creasca, la caldura.
Aceasta este "plamadeala", intre timp, intr-o cana de apa calda se dizolva cealalta ceasca de zahar si se adauga: cuisoare, scortisoara, sofran , coaja de lamaie, de portocale, zaharul vanilat. Intr-un castron se pun margarina, restul de ulei si se amesteca, intr-un lighean mai marisor se pune faina, se adauga plamadeala, 1 cana de apa calda si restul de ingrediente (scortisoara, cuisoare etc). Aluatul trebuie sa fie cat mai moale. In timp ce il framantati, se pune putina margarina calda.
Se framanta bine, timp de 30 de minute, pana ce aluatul scoate bule de aer. Se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca la caldura. Dupa ce a crescut si si-a dublat volumul, se pune in formele tinute la caldura si unse cu putin ulei. Se coc in cuptorul incalzit, timp de o ora.
Atentie insa, in forme cozonacul trebuie sa ocupe doar jumatate din volum. Se unge cu ulei, apa, zahar si se pun bucati de miez de nuca si stafide.