Valurile de caldura si iuteala de la nivelul papilelor gustative nu sunt singurele efecte ale mancarurilor picante!
Ce se intampla cu corpul tau cand mananci iute
Efectele puternice resimtite de corpul uman dupa ce mananca ardei iute sau orice mancare foarte picanta sunt cauzate de o mica substanta denumita capsaicina. Aceasta are, de regula, efecte benefice asupra organismului, insa nu trebuie consumata in exces.
1. Iutele asupra gurii, a nasului si a ochilor
Desi multe persoane considera iutele un gust delicios, corpul uman “vede” capsaicina drept o substanta periculoasa care trebuie eliminata instant. Din acest motiv, dupa consumul unor produse foarte iuti, intregul organism se pune in miscare: nasul incepe sa curga, gura se umple de saliva si ochii incep sa lacrimeze. Toate aceste efecte secundare sunt, practic, modalitatea naturala a corpului de a elimina capsaicina.
2. Capsaicina asupra creierului
Dupa prima gura luata dintr-o mancare foarte iute, corpul o sa resimta o stare de caldura puternica, chiar daca temperatua corporala nu creste, de fapt si de drept. Senzatia falsa de caldura este data de capsaicina care activeaza toti receptorii din creier, facandu-i sa functioneze la capacitati sporite, generand astfel acel val de caldura care cuprinde omul dupa prima gura de ardei iute, spre exemplu.
3. Iutele si glandele sudoripare
Chiar daca senzatia de caldura care cuprinde organismul este una falsa, temperatura corporala necrescand, asta nu inseamna ca nu incepem sa transpiram. Iar principalul motiv este ca substanta iute capsaicina activeaza si receptorii din creier care raspund de glandele sudoripare. Tot pe fondul ca organismul considera capsaicina o substanta “periculoasa”, activarea glandelor sudoripare, asadar transpiratia excesiva, este tot un mod de a elimina capsaicina din corp.