6 sfaturi utile ca să te lași de zahăr

Multe studii arată că dependența de zahăr este una dintre cele mai răspândite, deoarece acționează asupra receptorilor responsabili cu plăcerea din creier și astfel se folosește ca recompensă sau metodă de relaxare.

Astfel a crescut enorm și consumul anual de zahăr pe cap de locuitor: în prezent variază între 60-80 de kilograme, comparativ cu anii 1900 când se consumau doar 2-3 kilograme.


Când vrei să te lași de zahăr nu este suficient să nu-ți mai pui zahăr în cafea, ceai sau ca adaos la alte alimente. Din păcate majoritatea produselor de pe piață au zahăr adăugat pentru a crea o senzație plăcută și pentru a da acea dependență specifică. Dacă te-ai hotărât să renunți la zahăr urmează acești pași:


1. Citește etichetele produselor înainte să le cumperi și evită următoarele ingrediente: zahăr/zaharoză/glucoză/fructoză/melasă.


2. Fii atent la cifre. În tabelul nutrimentelor de pe etichete, la secțiunea carbohidrați (glucide) există o subsecțiune – zaharide (adică zahăr). Din totalul de carbohidrați, să zicem 50 de grame la 100 de grame, contează câte grame de zaharide există: sub 5 grame la 100 de grame este un produs low sugar și poate fi consumat.


3. Întreabă vânzătorii dacă au pus zahăr în produsele pe care le vrei. Foarte multe restaurante sau producători locali fac asta în mod regulat. În cazul în care este o mâncare cu sos, în mod sigur are în compoziție cel puțin 5% zahăr pur.


4. În primele zile consumă mai multe fructe și cât mai variate pentru a furniza corpului suficienți carbohidrați, astfel încât să nu ai scăderi drastice de energie. Când ți-e poftă de ceva dulce, mănâncă un fruct! Poți consuma orice produs cu carbohidrați, cât timp nu are zahăr adăugat. Poți consuma paste, orez sau cartofi dulci. Însă fructele sunt cele mai accesibile când simțim o nevoie rapidă de glucide.


5. Ia crom, deoarece un aport mărit din această substanță ajută la stabilizarea glicemiei. Când elimini zahărul o să elimini și multe alimente, pentru că nu îți va mai plăcea gustul lor. Nu este o soluție să faci prăjituri cu îndulcitori sau să consumi sucuri cu aspartam doar pentru a satisface această nevoie. Piața de alternative la zahăr s-a dezvoltat profitând de același mecanism de dependență și în loc să-l elimine îl susține din alte surse. Nici variantele mai sănătoase ca siropul de agave, ștevia sau siropul de arțar nu sunt soluții bune (cel puțin nu în acest moment). Ele nu vor face decât să te țină agățat de gust.


6. Ai răbdare. Pentru a fi pregătit total pentru acest pas, îți spun din proprie experiență ce se va întâmpla: din ziua în care vei renunță la zahăr, tentațiile vor apărea cu o frecvență dublă pentru a te face să cedezi. Demonstrează consecvență și vei reuși să depășești toate obstacolele. Sursa

 

loading...
Share Google+ Pinterest