Nu trebuie să mănânci pentru doi și nici să îți refaci complet garderoba. Află câte kilograme e sănătos să acumulezi în timpul sarcinii, astfel încât atât tu, cât și cel mic să fiți sănătoși și plini de energie.
Tu stii care e greutatea optima pe durata sarcinii? Uite cat e normal sa te ingrasi
Calculează kilogramele și caloriile
Ca să estimenzi cât mai corect greutatea, pornește de la indicele de masă corporală pe care îl aveai înainte să rămâi însărcinată. Pentru o persoană cu o greutate normală (IMC între 19 și 24), o creștere firească în greutate pe perioada sarcinii ajunge în jurul a 12-16 kilograme. Dacă ai un indice de masă corporală sub 19, adică ești subponderală, atunci creșterea ta în greutate poate varia între 13 și 18 kilograme. Iar dacă înainte de sarcină IMC-ul tău era peste 25, atunci indicat ar fi să câștigi între 7 și 11 kilograme în timpul sarcinii.
În cazul în care aștepți gemeni, atunci așteaptă-te și la o creștere cu până la 4,5 kilograme mai mult decât în cazul unui singur bebeluș.
Astfel, deși ai putea crede că pe durata sarcinii poți mânca oricât, dacă vorbim în calorii, atunci un aport suplimentar de 300, pe lângă o medie de 2.000 pe care le consumai înaintea sarcinii, este suficient pentru a-i asigura fătului resursele necesare. În general, ar trebui să ai cu unul-două kilograme mai mult în primele trei luni de sarcină, apoi în următoarele două trimestre să acumulezi jumătate de kilogram pe săptămână.
Descifrează greutatea în plus
Bebelușul va avea o greutate medie de 3,3 kilograme, placenta cântărește aproximativ 0,7 kilograme, iar lichidul amniotic mai adaugă încă 0,8 kilograme. Uterul tău se va dezvolta dramatic și va avea o extra greutate de aproape un kilogram, volumul de sânge din organism va fi cu 1,2 kilograme mai mare, retenția de apă va mai adăuga 1,2 kilograme, iar greutatea sânilor va crește și ea cu jumătate de kilogram. Restul înseamnă grăsime stocată pentru a-ți asigura energia necesară alăptatului, însă patru kilograme sunt suficiente pentru acest proces.
Ferește-te de efectele negative
Chiar dacă îți plănuiești un program de scădere în greutate după naștere, este bine să ții cont și de efectele negative ale kilogramelor în exces. Pentru tine, greutatea va însemna o presiune mai mare asupra corpului, dureri de spate mai acute, epuizare și dureri articulare. În plus, odată cu greutatea crește și riscul de diabet. Kilogramele extra pot determina și complicații la naștere și probleme pentru cel mic. De multe ori, dacă mama a luat mult în greutate, atunci și copilul va fi mai greu. Astfel, o naștere naturală va fi mai dificilă, pentru că îți va fi mai greu să împingi bebelușul și vei avea dureri mai mari. Și, nu trebuie să uiți nici de predispoziția copilului la diabet și obezitate.
De aceea, este important, atât pentru tine, cât și pentru copil, să ai un regim alimentar echilibrat, care să conțină toate grupele de alimente și un aport de calorii sănătoase, care să îi ajute dezvoltarea. Sursa