O femeie detine, in medie, zece perechi de jeansi, arata un studiu al britanicilor. Aceasta este si una dintre explicatiile faptului ca pantalonii au ramas in trend de mai bine de 250 de ani.
Povestea nemuritoare a blugilor: cum au ramas in trend de mai bine de 250 de ani
Evazati, skinny, drepti, baietesti, elastici, albastru indigo, gri, alb, roz, cu broderie, taiati, cu capse. Indiferent de culoare si model, blugii sunt o piesa nelipsita din garderoba oricarei persoane, fara a tine cont de sex sau de preferinte in materie de moda.
Putini stiu insa ca istoria acestor pantaloni a inceput in urma cu jumatate de secol, in Italia, la Genova. Termenul de "blue-jeans" vine de la francezul "bleu de Genes" - "albastru de Genova" -, care era o tesatura din lana si bumbac. Istoria termenului este insa controversata, altii ducand originile denimului in Franta sfarsitului de secol XVI, unde era folosita o tesatura denumita "serge de Nimes", adica "stofa din orasul Nimes". Aceasta era insa un amestec de matase si lana, compozitie care ii face pe unii sa se indoiasca de legatura cu materialul care e format, astazi, doar din bumbac. Indiferent de origine, blugii devin cu adevarat faimosi abia spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cand Levi Strauss, un bavarez emigrat in America, se asociaza cu un croitor, Jacob Davis, pentru a transforma salopetele primului in pantaloni de purtat cu orice ocazie.
Cu cat mai multi, cu atat mai bine
De aici si pana la rafturile pline de blugi ale marilor magazine nu a mai fost decat un pas. Si aproximativ un secol in care mai intai filmele cu cowboy, apoi cele cu "Rebeli fara cauza" au popularizat pantalonii in toate mediile sociale. "Denimul si-a depasit cu mult radacinile muncitoresti si a devenit o piesa nelipsita din orice garderoba, asa ca nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca o femeie detine cel putin zece perechi de blugi, desi, in cele mai multe cazuri, nu apuca sa le poarte pe toate", a declarat Hannah Buckley, o fashionista din SUA care a facut si un sondaj referitor la acest subiect. Potrivit aceleiasi cercetari, 75% din persoanele intervievate au declarat ca nu poarta decat 3-4 perechi din blugii detinuti.
Avantajul acestei piese importante din garderoba este ca se potriveste oricarei situatii: la cumparaturi, la o iesire cu prietenii sau la club alaturi de un top sclipitor, in combinatie cu bascheti, cizme, pantofi cu toc, platforme sau slapi de plaja. Mai mult, un studiu comandat in urma cu cativa ani de compania Levi Strauss a aratat ca peste 80% din cei intervievati au considerat permisiunea de a purta blugi la locul de munca un beneficiu important, ridicand moralul angajatilor.
"Sunt pur si simplu universali"
Confortul si versatilitatea lor au fost si garantia pentru universalitatea blugilor, dupa cum apreciaza specialistii romani in moda si stil. Importanta piesa de imbracaminte este nelipsita nu numai din garderobe obisnuite, ci si din colectiile designerilor. Indiferent de sezon, acestia introduc un stil, nu neaparat nou, cat reinventat.
Totusi, desi blugii merg combinati cu aproape orice, stilistii avertizeaza ca nu trebuie sa ne lasam luati de val, mai ales ca, de-a lungul timpului, au fost raportate si "erori" in ceea ce priveste unele modele. De pilda, asa cum sustine site-ul "The Fashion Police" - "Politia Modei", ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa achizitionezi o pereche de blugi cu imprimeu floral.
Rezistenti "la transfer"
Un studiu publicat recent in presa internationala a aratat ca nu este nevoie sa speli jeansii asa des ca pe alte haine. Astfel, se pare ca blugii rezista trei luni, chiar daca intre timp se si pateaza. Potrivit Tulliei Jack, cea care a condus experimentul, petele pur si simplu dispar daca porti pantalonii suficient de mult.