10 beneficii dovedite ale semintelor de chia

Semintele de chia sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta fiind extrem de bogate in nutrienti cu importante beneficii pentru corp si creier.Iata 10 beneficii pentru sanatatea ale semintelor de chia, dovedite stiintific.

1. Semintele de chia sunt pline de antioxidanti

O alta categorie la care stralucesc semintele de chia o reprezinta cantitatea de antioxidanti . Acesti antioxidanti protejeaza de rancezeala grasimile delicate din seminte. Desi suplimentele cu antioxidanti nu sunt foarte eficiente, este foarte sanatos ca acestea sa fie luate din alimente . Cel mai important este ca antioxidantii lupta contra radicalilor liberi, care pot deteriora moleculele din celule, favorizeaza imbatranirea si aparitia unor boli precum cancerul.

2. Aproape toti carbohidratii continuti sunt fibre.

Uitandu-ne la spectrul nutritiv al semintelor de chia, putem vedea ca 30 de grame de seminte au 12 grame de “carbohidrati.” Cu toate acestea , 11 din acestea sunt fibre, care nu sunt digerate de corp. Fibrele nu duc la cresterea zaharului din sange, nu au nevoie de insulina pentru a fi distribuite, deci nu ar trebui luate in calcul ca si carbohidrati.

Continutul real de carbohidrati este de 1 gram la 30, ceea ce este foarte scazut. Acest lucru face din semintele de chia un aliment cu continut scazut de carbohidrati. Datorita continutului bogat in fibre, semintele de chia pot absorbi apa de pana la 10-12 ori greutatea lor, devenind gelatinoase si marindu-se in stomac. Teoretic, asta ar trebui sa mareasca satietatea, sa scada absorbtia mancarii si sa ajute implicit la un consum mai scazut de calorii.

Fibrele hranesc bacteriile bune din intestin, ceea ce este important deoarece este vital pentru sanatate ca microorganismele din stomac sa fie bine hranite . Semintele de chia sunt 40% fibre, raportat la greutate. Asta face din ele una din cele mai bune surse de fibre din lume.

3. Semintele de chia sunt bogate in proteine.

Semintele de chia contin o cantitate semnificativa de proteine. Raportat la greutate, sunt aproximativ 14% proteina, ceea ce este foarte mult comparativ cu cele mai multe plante. Mai contin si o cantitate echilibrata de aminoacizi esentiali, astfel incat corpurile noastre pot folosi proteinele continute. Proteinele au multe beneficii pentru sanatate fiind foarte bune si pentru pierderea in greutate.
Un aport mare de proteine scade pofta de mancare si s-a dovedit ca reduce si gandurile obsesive despre mancare cu pana la 60%, precum si poftele de gustari de la miezul noptii cu pana la 50% . Semintele de chia reprezinta o sursa excelenta de proteina, mai ales pentru cei care consuma putine produse de provenienta animala sau deloc.

4. Semintele de chia sunt bogate in acizi grasi Omega 3

Ca si semintele de in, semintele de chia sunt foarte bogate in acizii grasi Omega-3. De fapt, semintele de chia contin mai mult Omega-3 decat somonul, prin comparatie. Citit mai multe despre importanta grasimilor omega-3 in articolul:  Omega 3, importanta si sursele!

5. Semintele de chia imbunatatesc anumiti indicatori din sange, care pot scade riscul bolilor de inima si a diabetului de tip 2

Datorita faptului ca semintele de chia sunt bogate in fibre, proteine si Omega-3, acestea  imbunatatesc  metabolismul corpului. In doua studii diferite , o dieta cu seminte de chia, proteina din soia, ovaz si nopalin, s-a dovedit ca reduce colesterolul LDL si trigliceride, mareste colesterolul HDL si reduce inflamatiile . Studiile pe hamsteri au aratat ca semintele de chia reduc trigliceridele, cresc colesterolul HDL (“bun”) si reduc inflamatiile, rezistenta la insulina si grasimea abdominala . Continuarea aici

loading...
Share Google+ Pinterest