Alimente pe care le poti consuma la saptamani dupa ce au expirat. Cum poti sa-ti dai seama daca sunt comestibile

De ce aruncam mancarea care arata inca bine? Aruncam o bucata perfecta de file de somon doar pentru ca a expirat. O persoana arunca in jur 19% din mancarea pe care o cumpara.

Exista anumite alimente care sunt perfect comestibile si la mult timp dupa ce au expirat, insa trebuie sa fii atenta la semnele care iti spun ca inca le poti consuma.

Iaurt - Poate fi consumat si dupa doua luni de la data expirarii. Atunci cand este procesat, este supus unui fenomen de fermentatie lactica, o metoda de prezervare care face ca laptele sa nu se strice. Atunca iaurtul daca vezi urme de mucegai.

Carne de vita - Poate fi consumata si dupa cinci saptamani de la sacrifiarea animalului si esti in siguranta daca o gatesti. Poti depasi termenul de valabilitate cu cateva zile. Daca incepe sa miroasa a putred, a venit momentul sa o arunci. 

Oua - Poti manca oua si la cinci saptamani dupa data expirarii, insa cel mai sigur le poti manca dupa trei saptamani. Pentru a testa, pune un ou intr-un pahar cu apa. Daca pluteste, arunca-l. Daca se scufunda, este inca bun. 

Carnati si pate - Nu trebuie sa te joci cu alimentele procesate. Nu lasa sa treaca mai mult de o zi de la data expirarii. Atunci cand carnea este procesata, este expusa bacteriilor precum E.Colu sau listeria. Daca ti se pare ca mezelurile tale au o crusta ce se asemenea cu mucegaiul, arunca-le. Daca burgerul sau carnatii sunt lipiciosi sau au o tenta albastra, nu ii manca. 

File de peste - Pestele crud filetat, precum codul sau somonul, poate fi mancat timp de patru saptamani dupa ce este prins, daca este pastrat la frigider sub cinci grade Celsius. Ca sa poata fi mancat, pestele alb ar trebui sa aiba pielea transparenta si lucioasa, sa nu miroase, iar carnea sa ramana ferma atunci cand este apasata. Daca pare inchisa la culoare, raman semne ale apasarii sau miroase a sapun, arunc-o. Daca pestele pare verde, evita-l.

Pui - Daca miroase a carne putrezita sau a lapte acru, trebuie aruncat. Inainte de asta, spala-l sub un jet de apa rece pentru a vedea daca mirosul nu vine cumva de la ambalaj. Nu risca sa mananci puiul dupa mai mult de doua zile de la expirare.

loading...
Share Google+ Pinterest