Sfaturi utile pentru a evita sa te ingrasi in timpul sarcinii

Femeile sunt sfatuite, atunci cand raman insarcinate, sa manance cat pentru doi. Nimic mai gresit. Insa este adevarat ca o gravida trebuie sa consume alimente cat mai bogate nutritiv pentru a nu lua in greutate, dar si pentru a-si mentine energia la forme maxime.

 

Renunta la ideea de a manca cat pentru doi

Pentru ca bebelusul sa se dezvolte bine si armonios inca din viata intrauterina, ai nevoie de doar 300 de calorii in plus fata de ceea ce consumai inainte de a ramane insarcinata. Cel mai bine este sa mergi la un medic nutritionist care sa iti faca un program alimentar personalizat pe toata durata sarcinii, astfel incat sa nu exagerezi cu mancatul si sa aduni kilograme in plus care vor fi greu de dat jos dupa sarcina.

Fructele si legumele nu trebuie sa lipseasca din alimentatie

Fructele si legumele sunt alimentele care aduc cel mai mare aport de vitamine si proteine organismului tau. De preferat, alege-le pe cele proaspete si nu congelate sau uscate. Bananele ar trebui sa se numere pe lista ta zilnica de alimente, datorita continutului ridicat de potasiu, dar si citricele, mai exact portocalele, grapefruit-ul sau lamaile, datorita continutul mare de vitamine: A, B, C si calciu. Legumele precum rosiile, morcovii, ardeii, varza nu ar trebui sa lipseasca nici ele din alimentatia ta. Vei lua, astfel, din fructe si legume cantitatea necesara de substante nutritive care, cu siguranta, nu se vor transforma in grasime.

Nu incerca sa te ingrasi in primul trimestru

Tot mai multe femei care spun ca in primul trimestru al sarcinii sunt tentate sa manance mult mai mult pentru a lua voit in greutate, considerand ca in acest mod bebelusul va creste mare si sanatos. Tine minte, insa, faptul ca medicii spun ca pana in al doilea trimestru, atunci cand cel mic incepe sa se dezvolte rapid, nu este cazul sa iei prea mult in greutate. Ideal este ca in aceasta prima perioada de sarcina sa nu te ingrasi cu mai mult de jumatate de kilogram pe luna.

Miscarea face minuni

Daca medicul ginecolog care se ocupa de tine pe perioada sarcinii ti-a spus ca sunteti perfect sanatosi atat tu, cat si bebelusul din burtica si ca sarcina nu prezinta niciun fel de risc, atunci ti-a si recomandat, cu siguranta, aproximativ 20 de minute de miscare zilnica. Nu trebuie sa te gandesti la exercitii sofisticate care sa te solicite prea mult, alege exercitii usoare, simple, care sa nu implice un efort fizic mare. Pe langa aceste exercitii, 10 minute de mers pe jos, zilnic te vor ajuta sa te simti mai bine, sa ai o nastere usoara si o silueta frumoasa.

Atentie la alimentele de care ar trebui sa te feresti

Exista, de asemenea, si o lista foarte larga de bauturi si alimente pe care ar trebui sa le excluzi din alimentatie, ele fiind extrem de periculoase atat pentru tine, pentru greutatea ta, dar mai ales pentru bebelusul din burtica:
- alcoolul: chiar daca traditia spune ca un pahar de vin este benefic dupa fiecare masa, cel putin in perioada de sarcina ar trebui sa pastrezi distanta si sa il excluzi din obiceiurile tale alimentare, acesta fiind extrem de nociv in special pentru copil.
- alimentele si bauturile care contin cofeina; nu fac nimic altceva decat sa ajute la retentia apei in corp, ceea ce duce la efecte nedorite precum celulita si vergeturi, fiind in acelasi timp daunatoare si pentru bebelus, care devine mult mai agitat decat in mod normal.
- grasimile: somonul fume, cascavalul afumat, mezelurile, carnatii afumati, ficatul de vita sau de porc, orice fel de carne tocata, pateul de porc, acestea continand o cantitate ridicata de grasimi.
Intr-un cuvant, evita toate alimentele care contin zahar si grasimi in cantitati mari.

loading...
Share Google+ Pinterest