Sindromul copilului scuturat! Ce efecte grave au zdruncinaturile asupra celui mic

Un copil galagios sau agitat poate enerva si cea mai calma persoana, iar in cele mai multe cazuri adultul incearca sa faca bebelusul sa nu mai planga scuturandu-l intr-un mod violent. Total gresit! Acest obicei ii poate produce celui mic leziuni foarte grave.

 

Cand capul bebelusului este scuturat inainte si inapoi, creierul sau loveste craniul cauzand vanatai, umflaturi, presiune si sangerare in si in jurul creierului. Impactul cauzeaza deseori sangerare la nivelul retinei - portiunea sensibila a ochiului care trasmite imagini catre creier.

Un copil cu SBS poate, de asemenea, suferi de leziuni la nivelul maduvei spinarii sau gatului, precum si fracturi la nivelul oaselor. Gravitatea leziunilor depinde de timpul in care bebelusul a fost scuturat, insa doar 5 pana la 10 secunde sunt suficiente pentru a produce leziuni severe si chiar decesul bebelusului.

Circa 30% dintre copii mor din cauza leziunilor provocate de zdruncinarea bebelusului, si un alt procent de 30-50% sufera:

- efecte neurologice grave;
- retard mintal;
- tulburari de invatare;
- orbire;
- atacuri de apoplexie;
- tremur.


Majoritatea leziunilor ce au la baza scuturatul copilului apar la copiii mai mici de 2 ani, desi uneori sindromul apare chiar si la copii de 5 ani. In general media de varsta este de 6-9 luni.

loading...
Share Google+ Pinterest