Ce poti pati daca mananci multi cartofi inaintea unei sarcini

Femeile care mananca multi cartofi inaintea unei sarcini ar putea prezenta un risc crescut de a dezvolta diabet in timp ce sunt insarcinate, sustine un studiu publicat recent intr-un jurnal medical britanic si citat de AFP, citat de Agerpres.  

Diabetul de sarcina (gestational) apare la femeile gravide spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina si trebuie tinut sub monitorizare si tratat, deoarece comporta un risc atat pentru mama cat si pentru copil. Cartofii sunt unul dintre cele mai populare produse alimentare din lume, iar utilizarea lor este incurajata in numeroase tari, desi unele studii estimeaza ca acestia pot avea un efect negativ asupra nivelului de zahar din sange, din cauza continutului lor ridicat de amidon.

Cu toate acestea, impactul consumului de cartofi asupra sarcinii a ramas neclar. Acesta este motivul pentru care un grup de cercetatori americani a monitorizat 15.000 de femei care au ramas gravide in perioada 1991-2001, fara ca niciuna dintre aceste femei sa fie bolnava de diabet inainte de a ramane insarcinata. Rezultatele studiului au indicat ca dintre cele 21.000 sarcini inregistrate, 854 au fost insotite de diabet gestational.

Dupa luarea in considerare a altor factori de risc pentru aceasta boala, cum ar fi varsta, activitatea fizica si obezitatea, echipa de cercetatori condusa de Zhang Cuilin a constatat ca femeile care consuma multi cartofi (peste 5 portii pe saptamana) prezint un risc cu 50% mai mare de a dezvolta diabet in timpul sarcinii decat cele care consuma mai putin de o portie de cartofi pe saptamana.

loading...
Share Google+ Pinterest