Daca iti doresti sa prepari cozonac de Pasti, insa nu ai timp sa framanti, iti recomandam o reteta simpla de cozonac fara framantare.
Cum faci cozonac fara framantare. Cea mai simpla reteta
Ingrediente
5 oua + unul pentru uns cozonacii
400 ml lapte
100 g unt
40 g drojdie proaspata
1 kg faina
300 g zahar
5 linguri ulei
400 g nuca maruntita
50g de stafide
10 bucati de rahat colorat
coaja rasa de la o lamaie si o portocala
4 linguri cacao
esenta de rom fiola
10g sare
1 plic zahar vanilat pentru presarat deasupra cozonacilor
Mod de preparare
Scoatem toate ingredientele pe masa sa se obisnuiasca cu temperatura camerei. Le lasam sa se acomodeze 3-4 ore inainte sa ne apucam.
Ca sa facem umplutura separam albusurile si galbenusurile de la cele 5 oua. Batem albusurile cu jumatate de cantitate de zahar si le amestecam bine impreuna cu nuca si cacao.
Continuam cu aluatul: cernem faina intr-un vas mare, facem o gropita in mijlocul fainii si punem drojdia sa dospeasca, alaturi de laptele caldut si doua linguri de zahar.
Topim untul si il lasam sa se raceasca. Dupa ce drojdia creste (aproximativ 10 minute) punem galbenusurile, restul de zahar, aromele, putina sare, uleiul si untul topit (care trebuie sa fie caldut, nu fierbinte). Amestecam pana cand toata faina este incorporata in compozitie. Aluatul trebuie sa fie elastic si nu foarte indesat. Mare Grija! De framantat, nu framantam deloc, doar amestecam ingredientele cu faina.
Acoperim vasul cu folie si il punem intr-un loc caldut, ferit de curent, ca sa creasca mare, pentru aproximativ o ora, timp in care ne luam si noi o pauza.
Cand a trecut timpul, ne ungem mainile cu ulei si impartim aluatul in 4. Intindem fiecare sfera astfel obtinuta in forma de foaie. Ungem fiecare foaie cu umplutura de nuci, presaram stafide si rahatul taiat marunt. Rulam cat mai strans fiecare foaie si impletim doua cate doua sulurile obtinute pentru cozonaci mari si frumosi.
Asezam cozonacii in tavi unse cu ulei si tapetate cu hartie de copt. Ii acoperim cu un prosop curat si ii mai lasam linistiti sa creasca cam o ora.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
Batem un ou si ungem cozonacii cu el, presaram zahar vanilat pe deasupra si gata, la cuptor cu ei! Ii coacem pentru aproximativ 50 de minute la 180 de grade. Dupa ce trec testul scobitorii, cozonacii sunt gata. Ii lasam sa se raceasca in tavi, la temperatura camerei.
Sursa: CozonaculDolofan.ro