Foamea este o nevoie naturala, insa apetitul este o pofta, nu o necesitate si de aceea tendintele actuale promoveaza alimentele care au abilitatea de a produce senzatia de satietate si de a intarzia senzatia de foame, afirma nutritionistul Lygia Alexandrescu, conform Agerpres.
Astea sunt alimentele care scad pofta de mancare! Consuma-le zilnic si vei avea surprize
Potrivit acesteia, ovazul, nucile, semintele de in, somonul, apa, ceaiul verde, albusul de ou, tofu natural, varza si merele sunt astfel de alimente.
"Fie sub forma de germeni deshidratati, fie fiert, ovazul este un aliment cu indice glicemic scazut, ce are calitatea de a crea senzatie de satietate pe o perioada indelungata. El contine fibre insolubile, care isi maresc volumul in urma ingerarii, favorizeaza instalarea senzatiei de satietate pentru mai mult timp, fiind asftel un aliat de nadejde in dieta de slabire si in mentinerea greutatii", sustine Alexandrescu.
De asemenea, nucile sunt sursa de proteine, grasimi nesaturate, acizi grasi omega 3 si micronutrienti si contin acizi grasi polinesaturati care stimuleaza formarea celor doi hormoni inhibitori de apetit: grelina si peptida YY. Acesti hormoni joaca un rol major in transmiterea catre creier a mesajului de satietate.
"Uleiul de in este produsul cel mai cunoscut al acestei plante, insa semintele crude de in sunt recunoscute pentru rolul lor de inhibitor de apetit. Acest lucru se datoreaza prezentei in compozitia semintelor a acizilor grasi esentiali omega 3 si a unei mari cantitati de fibre. Ambele au rolul de a diminua cresterile nivelului glicemiei si deci tin sub control senzatia de foame", a explicat nutritionistul.
Potrivit Lygiei Alexandrescu, somonul gatit dietetic poate ajuta la reducerea cantitatii de alimente consumate la o masa principala datorita cantitatii mari de proteine existente in compozitia sa, alaturi de acizii grasi esentiali omega 3, ambele grupe de nutrienti fiind responsabile de instalarea rapida si pentru o mai lunga perioada a senzatiei de satietate.
"Apa este un termen esential in ecuatia satietatii. in momentul in care organismul este deshidratat, creierul ii transmite adeseori organismului mesajul senzatiei de foame si nu de sete. De asemenea, deshidratarea induce nevoia de a manca pentru re-energizarea rapida a organismului. Hidratarea completa si continua asigura controlul apetitului", a aratat Alexandrescu.
Si ceaiul verde este un aliat important in timpul unei diete de slabire, datorita continutului sau crescut de leptine. Leptina este un hormon responsabil de reglarea aportului si consumului energetic zilnic, a apetitului si a metabolismului unei persone. Componentele active ale ceaiului verde ii transmit creierului senzatia de satietate, motiv pentru care este recomandat inaintea meselor principale.