La ce boli esti predispus, in functie de LUNA in care te-ai nascut

In cadrul unui studiu efectuat la Columbia University, cercetatorii au descoperit ca lunile de nastere ale oamenilor au fost legate de riscul de a avea una sau mai multe boli, din 55 de afectiuni diferite analizate in cadrul cercetarii.

 

Persoanele nascute in mai, cele mai sanatoase

Cercetarea a aratat ca cei care au venit pe lume in luna mai sunt mai putin predispusi la o afectiune legata de luna nasterii, in timp ce persoanele nascute in octombrie se situeaza la polul opus.

„Aceste date ar putea ajuta oamenii de ştiinta sa descopere noi factori de risc ai anumitor boli“, spune Nicholas Tatonetti, autorul principal al studiului si profesor asistent la Universitatea Columbia, citat de livescience.com.

Cei nascuti iarna, deficit de vitamina D

Studiile anterioare au aratat ca persoanele nascute in timpul iernii - cand zilele sunt mai scurte, iar oamenii nu au parte de suficienta lumina solara pentru a produce vitamina D - au mai multe sanse de a avea un deficit de vitamina D. De asemenea, pot prezenta un risc crescut de boli cardiovasculare.

Cercetatorii s-au uitat la fisele medicale a 1,7 milioane de  pacienti de la Columbia University Medical Center din New York City, care s-au nascut intre 1900 si 2000 si care au fost tratatati intre 1985 si 2013 in diferite centre medicale.

Zece boli cardiovasculare au fost legate de luna nasterii, persoanele nascute iarna avand cel mai mare grad de risc. De exemplu, cardiomiopatia (boala a muschiului cardiac) si hipertensiunea arteriala (tensiune arteriala ridicata) au avut cea mai mare rata printre cei nascuti in ianuarie, iar cea mai scazuta în randul persoanelor născute în septembrie și octombrie.

Nu este clar de ce riscul bolilor de inimă este mai mare la persoanele născute în timpul iernii, au spus cercetătorii. Dar de vină ar putea fi faptul că există mai multe infecții la femeile gravide în timpul lunilor de iarnă și că acestea contribuie la creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare în rândul copiilor născuți în acea perioadă a anului.

Cei nascuti toamna, risc de ADHD

De asemenea, studiul a arătat că predispoziția pentru tulburările de deficit de atenție (ADHD) este mai mare la persoanele născute în luna noiembrie.

Un alt studiu, publicat în Journal of Aging Research din Statele Unite ale Americii, a scos la iveală că luna naşterii îţi influentează și riscul de deces timpuriu.

Oamenii de ştiinţă au studiat datele a peste 1.500 de persoane care au trăit peste de 100 de ani. Se pare că persoanele născute toamna au şanse mult mai mari de a ajunge la centenar, spre deoebire de cei născuţi în luna martie.

loading...
Share Google+ Pinterest